160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Belmeken brana – komad lepote iz Rile

Belmeken Dam | Lucky Bansko

Brana Belmeken je prekrasno mjesto koje morate posjetiti kada ste u Banskom. Belmeken je brana koja se nalazi na 1.923 metra nadmorske visine uz rijeku Sisters u planinama Rila i dio je kaskade Belmeken-Sestrimo-Chaira.

Belmeken je najveće jezero sa nasipom na Balkanskom poluostrvu. To je najveće jezero sa nasipom na Balkanskom poluostrvu. Belmeken očarava svojom ljepotom i ljeti i zimi. Kršten je na planini Belmeken.

Zanimljive činjenice o Belmeken Dam

Ime brane znači „poznato mesto“. To je zapravo planinsko rezervoar sa najvišom visinom u Istočnoj Rili. Izgrađena je na rijeci Kriva Reka. Selo Sestrimo je polazna tačka za branu kao i za područje Iundole.

Put koji vodi do njega održava se u dobrom stanju. Možete ići do brane za šetnje i ribolov. Ako planiramo putovanje tamo, ne zaboravite da nosite toplu odjeću jer su temperature niske čak i ljeti.

Predivna oblast Belmekena | Lucky Bansko

Objekti kaskade Belmeken-Sestrimo smješteni su u sjeveroistočnim padinama Rile, kao okupljanje Rila, dijela Marice, Meste i Strume.

Kaskadna brana se sastoji od dvije zone sakupljanja: jedna na koti 1900 m, a druga na nadmorskoj visini 1200 m. Vode koje teče iz gornjeg toka protoka u branu „Belmeken“, a one koje dolaze iz donjeg toka u dnevni ekvilajzer „Stankovi baraki“ „.

Kaskada je izgrađena na tri energetska koraka:

Prva faza brane od kaskade uključuje kolekcionarske 1900 derivacije, koje su sledeće:

 • „Blagoevgrad Bistritsa“
 • „Ilia“ „Manastirska“ – „Beli Iskar“
 • „Djaferica“
 • „Marica 1900“
 • „Potter“.

Kanal za pitku vodu „Grančar“ obuhvata i vode rijeka Blagoevgrad Bistrica i Rilsku sa pritokom Iljinom. Rijeka Blagoevgrad Bistrica počinje sa padine između Velikog i Malog Meči vrha Rila na 2600 m nadmorske visine. Severno od doline Blagoevgrada Bistritsa je rijeka Rilska sa svojom pritokom Iliina.

Kako doći do Belmekena?

Kako doći do Belmekena | Lucky Bansko

Ruta je zaista visoka u pravom smislu, jer je relativno izazovna. Moramo se pripremiti unaprijed. Šumski vazduh ima veliki miris. Selo Sestrimo nalazi se na području neobične lepote, koja je zajednička planini Rila. Put do brane je blizu sela. Odatle počinje uspon. Tamo put se sužava. U početku, još dva automobila mogu otići, ali onda se razdaljina sužava svake milje.

Putnici se takođe mogu sastati na putu. Iako na stazi nema intenzivnog saobraćaja, ako sretnemo drugi automobil, divergencija možda neće biti laka. Na putu su krivine čija je vidljivost prekrivena borovima visokim oko 20-30 metara, pa je vožnja malo izazovnija. Dalje, put je podijeljen na dva dijela, a vodiči najčešće preporučuju uzimanje lijeve, jer je u boljem stanju. S druge strane, desna nudi slikovite poglede i vodi do samog zida brane, ali je teže proći jer je zakopana rupama.

Ako planiramo da odemo tamo, treba da znamo da oko brane nema kafića. Dakle, ako ostanemo dugo vremena, možemo dobiti vodu i hranu iz Iundole. Voda se može naći na slavini na početku spusta u Jundolu. Odatle, ako krenemo kratkim i dobro asfaltiranim putem, stižemo do sportskog terena Belmeken na visini od 1924 m.

Tamo često vidimo sportiste koji trče u različitim pravcima za različite svrhe. U neposrednoj blizini nema tvrđava, manastira, drevnih naselja, ali ono što vredi posetiti ako imamo više vremena je da napustimo bicikl ili motocikl da čuvamo branu i da se popnemo na planinu Belmeken, visok 2626 metara.

Brana takođe uživa popularnost zbog činjenice da se u blizini nalazi sportska baza. Sama ruta (u stvari postoji čitava trosmjerna ruta) nije toliko popularna iako ga zna veliki broj biciklista i motociklista. Uz malo više želje od lokalnih i centralnih vlasti, ova ruta može postati popularna destinacija ne samo za Bugarsku, već i za Balkansko poluostrvo ako se lokalne i centralne vlasti potrude da održe asfalt i očiste kandže.

Za vrŭkh Belmeken

Belmeken peak | Lucky Bansko

Vrhunac Belmekena je relativno lako popeti. Samo zimi, neki dijelovi trase do vrha su lavina. Udaljenost od Sofije je oko 140 km, što je otprilike 2 sata i pol, sa impresivnim nadmorskim visinama od 1923 metra, vrh Belmekena otkriva predivne planine.

Za kolibu Belmeken

Turističke atrakcije u Belmekenu | Lucky Bansko

Nalazi se na kružnom pragu, na obali Konjičkog jezera. Odatle do brane Belmeken je dosegnut za 2.30h. Radi se o masivnoj troetažnoj zgradi sa kapacitetom od 30 mesta, koja ima zajednička unutrašnja kupatila i umivaonike. Koliba je snabdjevena vodom, elektrificirana od strane jedinice i grijana pećima na čvrsto gorivo. Takođe nudi švedski sto i trpezariju. Staze do njega su označene. Polazne tačke su LET.G.Dimitrov – 4.30h. takođe sa označavanjem puta.

Susedni turistički objekti:

 • Belmeken Dam – 2.00h.
 • Hristo Smirnenski – 3.30h.
 • Belmeken / 2626m / – 1.30h.
 • H. Gerginitsa – 5.30h.
 • h.Venetitsa – 4.00h.
 • h.Zavrachitsa – 6.30h.