160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Bansko Gondola

Naš najpopularniji skijaški centar Bansko ima udobne i sigurne liftove, od kojih gosti grada mogu uživati tokom cijele godine.

Na raspolaganju stanovnicima i gostima resorta su dva šestosjedna, 6 četvorosjeda, dva dvoseda i jedan kabinski lift, koji je najatraktivniji i preferirani ski lift u Banskom.

Žičara „Bansko – Bunderishka Poliana“ ima dužinu staze od 6233 m, što je čini drugom po dužini. (Prvenstvo se održava na žičari Simeonove Vitoše, koja ima dužinu od 6720 m)

Gondolu, kako se još zovu Banska gondola, proizvodila je austrijska firma Doppelmair u 2002. godine (današnja austrijsko-švicarska kompanija „Doppelmair – Garaventa“) i puštena je u rad 2003. godine.

Trasa kroz koju prolaze liftovi ima zapreminu od 597 m, a kapacitet objekta je oko 2.000 ljudi na sat.

Stanice Bansko gondole sa 8 sedišta su tri – donja (početna), srednja i gornja (završna).

 

Penjanje sa kabinom | Lucky Bansko

Home Station

Donja (startna) stanica nalazi se na nadmorskoj visini od 998 m, oko 2,5 km. od centra grada. Udaljenost od jednog od najatraktivnijih i najpopularnijih hotela u gradu – Lucki Bansko do prve stanice kabinske žičare je oko 1,6 km, a tokom aktivne skijaške sezone gostima nudi besplatan prevoz do stanice svakih pola sata. .

Na donjoj stanici lifta nalaze se i blagajne, odakle se mogu kupiti karte i karte za lift.

Put od startne stanice do međustanice je izuzetno prijatan i udoban, a pogledi turistima su jedinstveni. Gdje god pogledate, sve je lijepo, mirno, a svaki metar u planinskom stresu i nagomilane napetosti ostaju negdje daleko iza.

Trasa prolazi preko visokih, stoljetnih stabala, prostranih livada, reka, mostova, a sunce dodiruje vrhove drveća i zaigrano igra na zečiju. Tako neprimjetno, povoljno smještena u gondoli, nalazite se na međuproizvodu.

Srednja stanica „Chalin Valog“

Srednja stanica se nalazi u području „Čalin valog“ na nadmorskoj visini od 1468 m.

Ovde su opcije za turiste dve – ili da se skine sa lifta da se spusti ili spusti niz padine Chalin valog ili da se nastavi do gornje stanice lifta.

Ako se odluče da se spuste do posredničke stanice, mogu da odu na veliki jednodnevni letnji izlet sa piknikom u Chalin Valog, a ako posete Bansko tokom aktivne skijaške sezone mogu da se spuste na jednu od četiri skijališta koje se nalaze u tom području.

Staze Chalin Valogo nisu jako teške i preferiraju skijaši početnici.

Ako izaberu drugu opciju, ne moraju ići dole i prenijeti jer je gondola Bansko jedna od rijetkih u zemlji gdje se kabine zauzimaju drugim konopcem, što omogućava iskrcavanje bez potrebe za izlaskom iz kabine.

Gornja stanica „Banderiška poljana“

Poslednji deo gondolske žičare kreće se od Intermedijalne stanice Halin Valog do Banderiške Poljane.

Područje Banderiške poljane, gdje se nalazi gornja (završna) stanica lifta, jedno je od najatraktivnijih za ljetni i zimski turizam u Pirinu.

Od Bunderiške poljane (1595 m.), Lansira se svaka nova skijaška sezona u Banskom, u toku leta održavaju se brojna takmičenja i druga javna događanja, a pogledi na vrhove Vihrena, Kutela i Černe Mogile Seti se zadnjeg daha.

Znamenitosti u blizini stanice Banderiška Polana su kao što smo već spomenuli i zimi i ljeti. Tokom zimske sezone sa Bunderiške Polane, skijaši se mogu spustiti duž staze Banderica koja je dugačka 4860 m i ima prosečnu teškoću.

Staza je pogodna za početnike i napredne i pruža mnoge mogućnosti za skijaše koji žele da iskuse svoje mogućnosti. Dužina skijaške staze Banderica je skijaški spust Todorka, Alberto Tomba, staza Balkanada i drugi.

Leti, Banderitsa nudi širok spektar atrakcija kao što je najveći vodeni tobogan od 400 metara (najduži u Evropi), streljana, mini golf, fudbalsko igralište za mala vrata i još mnogo toga.

Pored bezbrojnih atrakcija, na teritoriji ovog kraja ima mnogo restorana koji nude ukusnu bansku kuhinju.

Iz Banderice je mnogo eko i biciklističkih staza, penjanje na planine Pirin, šetnje do popularnih jezera i drugih.

Bansko Kabinski lift | Lucky Bansko

 

Korisne informacije:

Putovanje sa Banskom gondolom od startne stanice do Banderiške Polane traje oko 20-25 minuta sa prosečnom brzinom od 6 ms. (Ovo je brzina lifta, koja međutim može varirati u zavisnosti od opterećenja, metroloških uslova ili diskreciono pravo tehničkog osoblja za veću sigurnost putnika).

Dužina kabinske linije od početne do međustanice je 3318 m, od međustanice do završne stanice 2915 m.

Dizala su otvorena tokom cijele godine, a izvansezonsko radno vrijeme za 2018. godinu je kako slijedi:

  • od 28.04. do 27.05.2018. – jednosmjerna (jutro-popodne-popodnevni spust) svakog dana u tjednu u jutarnjim satima od 08.00 do 16.00 poslijepodne polazak i od 08.00 do 16.30;
  • od 01.06. do 30.06. 2018. – Cjelodnevni cjelodnevni boravak radnim danima u oba smjera je od 08.00 do 16.30;
  • od 01.08. do 31.08. 2018. – svaki dan u tjednu u jednom smjeru (jutarnje – popodne dolje) obavlja se od 08.00 do 16.30, ako je zadnji odlazak u 18.00, a posljednji spust u 18.30;
  • od 01.07. do 24.09.2018. (bez avgusta, radno vreme za ovaj period može se videti malo iznad) – svaki dan u nedelji u jednom pravcu (jutro – popodne) se radi od 08.00 do 16.30;
  • od 25.09. do 30.11.2018. radno vreme ski lifta u Banskom je tokom cele nedelje, osim subote i nedelje. U 8.00 sati lift odlazi iz Banskog do 16.30 i kreće od Banderiške Polje do Banskog.

Cene za sezonske karte za gondolu su:

  • Dvosmjerna karta za odrasle je 20 leva, za studente/maturanti – BGN 18, za decu od 7-12 godina-16 BGN, za djecu ispod 7 godina-Lev.
  • Jedan način za odrasle – BGN 16, za studente/maturanti – BGN 14, da deca od 7 12 godina-12 BGN, za decu na tiket za 7 godina-a Lev.
  • Bicikl karte su sledeći: 30 BGN Za odrasle, studenti i penzioneri će morati da plati 27 leva, za decu od 7 do 12, karta košta 24 leva i ponovo za najmlađe karta je jedan lev.

Dvosmerna kartu za prevoz gondolu može da se koristi za jedan dan (gornjih i donjih u smeru) ili u različitim pravcima na različite dana (na primer, jedan dan pravac je na gore i u jednoj od narednih dana je dole).

* Tokom skijaske sezone radno vrijeme i cene i gondolu lift se ažuriraju.

Kako doći do donje stanice za podizanje?

Kako je donja stanica Banske gondole udaljena 2,5 km. iz grada, opcije do njega su pješice, automobilom ili organiziranim prijevozom. Kao što smo već spomenuli, gosti hotela Lucki Bansko imaju koristi jer nude besplatnu uslugu prijevoza do prve stanice lifta svakih pola sata.

 

Znamenitosti oko kabinske žičare | Lucky Bansko

Znamenitosti duž puta žičare

Blizu poslednje (gornje) stanice je koliba Banderica, koju svako ko želi može posetiti. Koliba ima 95 sjedećih mjesta i ima ugostiteljsku i turističku kuhinju.

Moguće noći su iu privatnim sobama iu zajedničkim turističkim sobama.

Mnoge planinarske staze kreću od kolibe Banderica, od kojih su najpopularnije Vihrenska koliba (pola sata), Vihrenski vrh (3,00 h tranzicije), Kazansko sklonište (2,00 sati) i druge.

Oko 200 – 300 m od kolibe nalazi se jedna od najvećih atrakcija u naselju – Baikusheva Mura. Vekovima staro drvo udaljeno je oko 10 minuta hoda od kolibe i vredi je posetiti.

1300 godina staro crnogorično drvo je najstarije drvo crnog bora i nosi ime njegovog pronalazača Kostadina Baikusheva, koji ga je otkrio i opisao 1879. godine.

Drvo je visoko 26 metara, a obim mu je 7,80 metara, a prečnik mu je 2,48 metara.

Prirodna znamenitost se vidi izdaleka i jedna je od najposjećenijih znamenitosti u zemlji.

Šetnja sa Banskom gondolom je izuzetan doživljaj za male i velike. Područja preko kojih trasa prolazi su neverovatno lepa, pogledi – jedinstveni i jedinstveni.

Bez obzira da li ćete se ukrcati na lift tokom leta ili zime, putovanje vas neće razočarati na trenutak. Za 25 minuta ćete se otresti svakodnevnih briga, energizirati se i uživati u svakom trenutku.

Proći ćete preko višestoljetnih stabala, preko morala, preko livada i rijeka, a tu ćete čekati veličanstvene vrhove Pirina i najbolje skijaške staze u Bugarskoj.