160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Bansko – dom osnivača „Slavenske bugarske istorije“

Bansko – mesto na kome je autor „Istorijskog slovenačkog bugarskog“ davao početak bugarske revitalizacije

Čuveno planinsko turističko naselje u Bugarskoj i inostranstvu Bansko, pored slave prekrasnog skijališta, koji nudi svaku turističku destinaciju i zabavu, ima bogatu istorijsku prošlost. Bansko je važan kulturni centar u kome se oživljava bugarska kultura, umjetnost i duhovnost. Slikovito naselje je dom jedne od najistaknutijih bugarskih ličnosti koje su ostavile dubok trag naše istorije.

Spomenik Paisii u Banskom

U centru prelepog Banskog naselja izgrađen je spomenik Paisii Hilendarski, kao i spomen muzej, izgrađen u čast njegovog velikog dela.

Istorija stvaranja spomenika Paisiija i njegovog spomen-muzeja

Паметникът на Св. Паисий Хилендарски  е дело на българския скулптор Стойчо Тодоров и бива завършен през 1976г. Има предположения, че около мястото, на което е построен паметника, се е намирал родният дом на Паисий Хилендарски.  Паметникът представя автора на История славянобългарска стоящ в цял ръст на фона на няколко големи страници от своята прословута книга.

Spomenik Sv. Paisii Hilendarski je napravio bugarski vajar Stojčo Todorov i završio je 1976. godine. Postoji prijedlog da se Dom Paisii Hilendarskog nalazio oko mjesta na kojem je izgrađen spomenik. Spomenik predstavlja autor „Slovanske bugarske priče“ koji stoji u punoj veličini na pozadini nekoliko velikih stranica svoje poznate knjige.

Šta još možemo naći u Banskom vezanom za oca Paisiija?

U Banskom se nalazi još jedna istorijska stranica posvećena sećanju na svetnika – spomenika muzeja Paisii Hilendarskog, koji se naziva i „Sv. Paisii Hilendarski “. Muzej se nalazi na mestu gde se nalazio Paisijev otac.

Istorijsko-slavonsko-bugarski u Paisiiju

Na ovom mestu je Paisii Hilendarski napisao „Slavo-bugarsku istoriju“ 1762. Posjeta ovom mestu svima vraća u to vreme kada je Paisii napisao istoriju svog naroda. Obnova ćelije u kojoj je napisao „Slavo-bugarska istorija“ je mesto neizmerne vrednosti.

Šta se može videti u spomen-muzeju Paisii Hilendarskog?

Posetioci muzeja mogu da vide autentičnu kopiju ćelije Plovdiva u manastiru Hilandar, gde je živeo i pisao priču, i kapelu „Sveti Ivan Rilski“, gde se moli Bogu. U muzeju se čuva i komad zemlje svete Svete Gore.

Muzej-memorijalni Paisij osim manastirskih ćelija i kapele prodavnicu i portreti istaknutih stanovnika Bansko, koji je imao važnu ulogu u istoriji. Na trećem spratu muzeja-spomen Paisij je moderan funkcionalni obrazovni centar za edukativnih predavanja. On predaje na istaknutim ličnostima iz Banskog i organizovati filmske projekcije.

U muzeju se nalazi svoje mesto i sećanje na dva brata Paisii- velikodušni donatora Hadži Volf, koji je poznat bogati trgovac i imao bogatu istorijsku prošlost i njegovog brata Lavrence ili poznate kao Lazarus, koji je bio iguman manastira Hilandar.

Memorija Lovre je ovekovečio je Paisij u posleslovieto svom „slovensko-bugarski istorija“: „Izazivanje je sastavljen u manastiru Hilendar na igumana Lavrence, moj brat rođeni od iste majke i stariji od mene. On je tada bio 60 godina i 40 „. U stvari, Lorens je bio monah, prosjak fra, a od vode unblemished života, izabran je za igumana manastira Hilandara u periodu 1761-1762 je

Drugi brat Haji Paisij Volf počinje između 1756-1757 godine izgradnje velikih razmera u „Hilendar.“ Pre ove godine, on je izgradio gostionicu da ostanu bez caravaners i trgovaca sa nazivom „Caravan Palace“ u blizini sela Dautlii-Serres.

Takođe, Hilendar Hadži Vuk vraća ruši južnog krila manastira od temelja do krova, koji uključuje zvonik i tri sprata.

Istorija stvaranja Muzeja Paisii

U martu 1922. spaljena je kuća Paisii Hilendarskog. Iste godine patriotski građani Banskog stavili su na mesto gde je kuća Paisiusa kamen sa natpisom: „Ovdje je bio dom u kojem je otac Paisus rođen 1722. godine“. Tokom oslobođenja Banskog 1912. godine, lokalni vojnici su poslali protokol Narodnoj skupštini, u kojem su predstavili svoju želju da Bansko bude grad i okružni centar.

Spomenik Pajsiju u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

 

Jedan od razloga za njihovo delovanje je da Bansko je rodno mesto velikog bugarskog Otac Paisii Hilendarski i Neofit Rilski, posvetio ceo svoj život bugarskog naroda. Drugi razlog je to što je Bansko bio odbrambena tvrđava bugarske kulture od početka Nacionalnog preporoda.

Pre više od godinu i po dana, okružna vlast je delovala u kući Paisii. Pojavom muzejske-spomen Paisij odgovori želja stanovnika Bansko stvaraju u čast njegovog velikog zemljaka je spomenik sa kojima se hvali dostojnu počast njegovom radu.

Muzej Spomenik je osvetljen monasi iz Svete Gore i kapele je obavljao crkvenu usluga. Sama ideja da se stvori jedan na jedan primerak po ćeliji Paisij, gde je počeo da piše „slovensko-bugarskoj istoriji“ u Hilandaru na Svetoj Gori, rođen Georgi Hristov. On je predsjedavajući Fondacije Nacionalne, kulturne i obrazovne tradicije i predstavlja ovu ideju 1997-98. Radi na planovima i projektima kompleksa. Dakle, zahvaljujući svom radu i pomoć opštine spomen posvećen Plovdiv postane stvarnost.

Veliki doprinos očuvanju sećanja i velikog rada Plovdiv ima opština Bansko i muzejski kompleks. Muzejski kompleks obuhvata devet lokacija, od kojih se jedan nalazi u Dobrinishte. Direktor muzejskog kompleksa je Assen Koev.

Ćelija ponovo veliki Otac Paisij sadrži ikonostas tabelu u kojoj Paisij napisao „priče“, njegov krevet i krov nad glavom, koja se nalazila ispod poda. Nažalost, originalni monahov ćelija više ne postoji. Postoji i niz njegovih crkvenih knjiga raspoređenih na drvenu policu.

 Još zanimljivije činjenice o Paisiijevoj ćeliji

Na mestu gde je rušena kapela „Sv. Stefan „izgrađen je u čast bugarskog velikog sina Ivana Rilskog, veoma blizu ćelije Paisiija. U 1752-1764, patriotska Banskalia daju donacije velikih količina „Zograf“ nekoliko meseci nakon lansiranja velikih izgradnje u „Hilendar.“ Istočno krilo u „Zograf“ Atosu je poznat u istoriji kao „Banska komšiluku“ ili „Hadjivalcho komšiluku.“ Na južnom krilu Hilendar takođe se pominje ime „Banska mahala“.

Poznati profesor. Majkl Enev kaže „Bansko Paisij dali su Bugari dao Hadži Vuk je standard za moral u svakom trenutku. I zašto u KSVIII veku Bansko pravo sa stranica malog knjizi „Istorija“ krenuo talas kulturnog buđenja koja je zahvatila ceo bugarski zemlju da poništi ideje i života ljudi i očišćen put do oslobođenja. Budući da je Bansko vekovna tačka bugarske duhovnosti, obrazovanja i kulture. „

 O ličnosti Paisii Hilendarskog

Otac Paisii Hilendarski rođen je u Banskom 1722. u samokovskoj eparhiji, po imenu Penko ili Petru, iu svojim primedbama u „Slavo-bugarskoj istoriji“ pronalazimo informacije o svom životu. Godine 1758. putovao je u Sremski Karlovci kao taksista, gdje je upoznao istorijska dela i srednjevekovne izvore o bugarskoj istoriji, što mu je omogućilo da napiše osnovni rad.

Spomenik Paisii Hilendarski

1745. Paisij otišao u Hilandar manastiru, gde je kasnije postao sveštenik 23 godina, kao i iguman kasnije. „Slovensko-bugarski istorija“ je završen u 1762. u Zographou posle Paisij Hilenderskiia napustio manastir zbog neslaganja sa ostalim monasima. Pretpostavlja se da je umro 1773. na putu za Svetu Goru u selu „Sv. Georgi“ (tada se zvala Ambelino), koji je aktuelni oblast grada.

Čuveni Bansko se kanonizovala kao sveca Bugarske pravoslavne tsirkva 26. juna 1962. godine. Svake godine 19. juna slavimo uspomenu na velikog sveca.

Pisanje njegovog „Slav-bugarskoj istoriji“ Plovdiva je inspirisan istorijskim delima kao što su „Dela tserkovnaia i Grazhdanskaia“ Caesar Baronius i „Book istoriografiji“ u Mavro orbite. Svrha Paisij je da se probudi etnički identitet bugarskog naroda i da ga ubedi da postoji razlog za visoku nacionalnu cenjen. Kopije knjige su ukupno 60, a prvi primerak je Sofronije na Vraca u 1765. prvi štampano izdanje knjige je objavljen u 1844. pod nazivom „Tsarstvenik.“

Prema najozbiljniji naučne hipoteze u bugarskom istoriografiji navodno Plovdiva je sin Majkla Hadjivalchev i brata Lavrence (Lazarus) Hilendarski od Bansko. U različitim regionalnim studijama radovi pominju i druga naselja, kao rodno mesto Plovdiva, ali je verovatnoća da su ove tvrdnje istinite je mali.

Otac Paisii – večni model morala

Paisii je postao simbol bugarske kulturne tranzicije iz srednjeg veka u nacionalno oslobađajući kulturni i politički pokret. Nažalost, Paisii je dao dosta informacija u svojoj poznatoj „Istoriji slave-Bugarca“.

Međutim, s obzirom na vreme i uslove u kojima je uspeo da stvori sopstveni rad, možemo reći da je to sjajan i vredan podvig. Tamo on spominje da je u 1745. došao na Svetu Goru iz Samokov eparhije, au 1762. prikupljeno Stori „u manastiru Hilendar na igumana Lavrentiia, moj brat rođeni od iste majke i stariji od mene, on je tada bilo je 60 godina, a ja – 40. “

Svi koji ste zainteresovani za bugarsku istoriju definitivno bi trebali posjetiti spomenik ili spomen muzej Paisii Hilendarski.

Lokacija

Spomenik se nalazi u centru Banskog u Starom gradu u ulici Nikole Vaptsarova 14 i muzeju u ulici Otec Paisii 21, a pored njega nalazi se muzej kuće „Nikola Vaptsarov“, autentične kuće iz perioda renesanse, jos uvek netaknuta.