160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Бандеришка језера – одлично место за угодну шетњу у централној Пиринској планини

Пирин је планина која очарава својим прекрасним пејзажима. Увијек нас може изненадити бројним невјеројатним мјестима и нуди нова искуства свим путницима који траже авантуре. Један од ових места су Бандерисхки Л Акес. Они су укључени у листу знаменитости које морате посетити кад сте у Банско региону .

Бандеришка језера су велика језерска група која се налази у централној северној планини Пирин .

Њихова укупна површина је прилично велика – око 12,7 хектара и уз њих пролазе неки од најпопуларнијих праваца у Националном парку Пирин .

Бандеришки језери у Пирину | Lucky Bansko SPA & Relax

Језеро група се налази у Бандерисхки Циркуе и означава почетак Бандеритса реке. Језера су глацијалног поријекла и налазе се на гранитној основи. Група Бандеришких језера има укупно 16 језера, од којих само пет има своја имена. Група језера обухвата следећа језера:

       Језеро око

       Муратово језеро

       Рибе Бандеришко језеро

       Тхе Фрог Лаке

       Лонг Лаке

Осталих 11 језера немају своја имена.

Њихове воде формирају ријеку Бандерицу . Укупна површина језера је 126,7 хектара. Температура њихових вода је 10   – 12   ° Ц у јулу. Има ниску минерализацију са јонима натријума и хлора.

Језеро око је најниже лоцирано, а језеро жабе – највеће језеро. Њихово помјерање је преко 250 метара између жабљег језера и језера Еие. У близини језера пролазе стазе од колибе Вихрен до колибе Демианица , до склоништа Тевно језеро и до колибе Синанитса .

Бандеришка језера у Северном Пирину | Lucky Bansko SPA & Relax

Бандеритса Ривер настаје неколико извора, који долазе из подножја пикова Василасхки цхукар, Вазела и Бандерисхки јаребица, и значајно повећава након одлива рибљег Бандерисхко језера.

Вода у језерима је слабо минерализована . Садржи неке хлорне и натријум јоне.

Највеће и најдубље је језеро Риба Бандеришко , чија је дубина 12,2 м , а површина му је 65 деца . Како уз нека од језера пролазе главне туристичке руте, често их посјећују, поготово у љетним мјесецима године.

СХЕМА БАНДЕРИШКИХ ЈЕЗЕРА

Мап оф Бандерисхки Лакес | Lucky Bansko SPA & Relax

Погледајмо језера један по један:

Језеро око

Слика језера Еие | Lucky Bansko SPA & Relax

       Надморска висина: 2075 метара

       Дубина: максимум 5,5 метара

       Површина воде (2,6 децарес )

       Запремина воде: 6600 м3

Зове се и Равнасхко језеро. Ово језеро се налази око 600 метара од колибе Вихрен на удаљености од око 15-20 минута. Око је мало језеро чија је форма готово савршено округла и са чистим чистим морем. Одатле потиче његово име. Близу колибе, Око је једно од језера у Националном парку Пирин , које ужива највећи туристички интерес.

Језеро је релативно дубоко с обзиром на његову величину – 65 до 57 метара. Постоје неке стрме обале које су обрасле патуљастим боровима, које донекле спречавају видљивост на језеру из далека. Али када пратимо стазу која одступа од главне цесте кроз цирку, језеро се открива пред нашим очима.

Уздуж трасе се налази језеро Риба Бандеришко које је највеће и најдубље од свих група. У близини, али не уз обалу, пролази пут између колибе Вихрен “ и склоништа Тевно језеро“. Можете се спустити на површину језера водећи из главне стазе.

Муратово језеро

Слика језера Муратово | Lucky Bansko SPA & Relax

       Надморска висина: 2244 метара

       Дубина: максимум 3,2 метра

       Површина воде: 12.3 децарес

       Запремина воде: 22700 м3

Ово језеро је познато и по именима Овинато и Хвоинато . Налази се у подножју врха Муратов и одатле се пружа предиван поглед на врхове Тодорке и Малу Тодорку . У близини језера пролази туристичку пут од Вихрен колибу у греху анитса колибу.

Риба Бандеришко језеро

 Слика Фисх Бандерисхко Лаке | Lucky Bansko SPA & Relax

 

       Надморска висина: 2195 метара

       Дубина: максимално 12,2 метара

       Површина воде: 65 децарес

       Ширина 230 метара, дужина 384 метра.

Друго име је Велико Бандеришко језеро. То је језеро са највећом површином и најдубље од свих језера у групи језера која се налази у кругу Бандеришког . Језеро се налази на најнижем делу падина неколико врхова и веома је мирно. У језеру има много рибе и зато се тако зове. У свом југозападном дијелу, језеро је одвојено само неколико метара од још једног малог језера.

Уско поточић повезује језеро са Великим Рибарским језером, ау његовом западном дијелу налази се прекрасан полуоток прекривен грмљем борових патуљака. Туристицка пут од Вихрен колибе до склоништа Тевно језера пролази веома близу језера, али не пролази директно њему. Да бисте га посјетили, када долазите из Вихренске колибе, морате кренути на прави пут до „сломљеног камена“, који води до језера, а температура воде и почетком рујна је 10-12 ступњева Целзијуса.

Тхе Фрог Лаке

Пицтуре оф Фрог Лаке | Lucky Bansko SPA & Relax

  Надморска висина: 2335 метара

   Дубина: макс
     Ширина 63 метра, дужина 138 метара

  Површина воде: 5,6 децарес

 Жабе језеро се налази на највећој надморској висини свих језера у групи Бандеришког језера. Из северозапада до врха Муратов открива се предиван поглед . Ово језеро је са највећом температуром воде свих језера у групи, јер нема значајније дренаже.

 Због високе температуре у језеру живе тадполе и жабе, и зато се тако назива. Пут од Вихрен колиба дели на две стазе овде – лева доводи до Демианитса колибу, а десна води склониште Тевно језера.

  До њега се може доћи шетањем по падини са великим камењем. Његово име потиче од чињенице да у њему живе пуноглавци. Чини се да се кроз мимикрију језеро спаја са околним подручјима, а зрцалне воде рефлектују зраке Сунца. Са његове обале можете уживати у прекрасном погледу на врх Муратов и све околне крајеве. Стаза од колибе Вихрен “ до колибе „ Демианитс а “ одваја се одавде.

 

Лонг Лаке

Слика Дугог језера | Lucky Bansko SPA & Relax

У највећем унутрашњем делу, на јужном крају Бандеришког циркуса, налази се Дугачко језеро – друго по дубини и по подручју свих Бандеришких језера. 

       Надморска висина: 2320 метара

       Дубина: максимално 10 метара

       Површина воде: 45.5 децарес

       Запремина воде: 177000 м3

       Ширина 150 метара, дужина 359 метара

Познат је и као Горње Бандеришко језеро и има препознатљиву љепоту. Дуго језеро је језеро које се налази најудаљеније од Вихренске колибе и свих осталих језера у групи Бандеришких језера. Дуж језера пролази стаза од колибе Вихрен до склоништа Тевно језеро, па се због тога често посећује језеро. Његове воде су ледено хладне. Вероватно је почетак септембра најповољнији период за посету Бандеришким језерима .

Како да стигнемо тамо?

Пут који води до Бандеришких језера је релативно лако прећи. Она пружа разноврсне сликовите знаменитости, које ће вас оставити без даха и учинит ће шетњу незаборавном . У близини Бандеришких језера налазе се означене стазе између колиба Вихрен „,   Демианитса „,   Синанитса “ \ т   и склониште „ Тевно језеро“ . Најбоља полазна тачка поласка је „ Вихрен „, који је најприступачнији асфалтним путем и стазом од града Банског . Пут који је означен црвеном траком од колибе до Тевног језера пролази готово свим језерима осим Муратовског језера.

Да би дошли до Еие Лаке-а , требат ће нам око четврт сата, а мање од сат времена – доћи до Рибљег језера и до Жабљег језера, а око сат и по – до два сата у Лонг Лаке. Морамо да пратимо плаву маркирање из „Вихрен“ до „Синанитса“ како би се на Мурато ву језера.

За око сат времена стижемо до Муратовог језера, а од „ Демианице “ морамо шетати око три или четири сата након зелене ознаке и коначно стићи до Жабљег језера. Од Бандеришког циркуса и од врха Муратов можемо уживати у панорамском погледу на Башлијску порту .