160 cm Snežni pokrivač

Menu

Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

Rila Methno Bansko

Svako naselje ima svoje prirodne, kulturne ili istorijske znamenitosti. Postoje naselja koja imaju neverovatno lepu prirodu i ponosna su na nju, postoje gradovi i sela koja čuvaju ogromno kulturno i istorijsko nasleđe i za koja očuvanje tradicije prioritet # 1.

A postoje gradovi poput Bansko u kojima se činilo da se Gospod predaje punih ruku. Grad nije samo jedinstvene prirode po svojoj prirodi, već su i njegovi kulturni i istorijski lokaliteti toliko brojni da je izuzetno teško reći o svakom od njih.

Rila Methno Bansko

Znamenitosti koje vrijedi posjetiti u Banskom je zaista mnogo, ali želimo vam reći jednu specifičnu. Odlučili smo da vas upoznamo sa Metoha u Banskom, jer samo tamo možete videti neka od najuzbudljivijih i jedinstvenih dela slikara iz ikone iz Banske zografske škole.

Manastir Rila Bansko – mesto gde se susreću istorija, vera, duh i modernist

Istorija manastira Rila počinje sredinom 18. veka, kada je na najprivatnijem mestu u Banskom dvorcu podignuta velelepna jednospratna zgrada. Godina izgradnje zgrade poznata je sa preciznošću, jer su tokom njene gradnje majstori pisali iznad ulaza u Metoh… 1749. U početku je Meto pripadao manastiru Hilendar i bio je deo njega sve do kraja 18. i početka KSIKS vek.

Početkom 19. veka, manastir Hilendar postao je srpski i  manastir je prešao u manastir Rila. U doba u kojima je bila aktivna, monahinja je igrala vrlo važnu ulogu u Banci renesanse.  Monahinje koje su tu živele obavljale su ne samo duhovne već i dobrotvorne i prosvetiteljske aktivnosti.

Manastir je imao crkvenu školu u kojoj su banska deca učila čitanje i pisanje. Pored toga, sestre su pomagale devojčicama u nepovoljnom položaju  podučavajući ih svim korisnim ženskim aktivnostima kao što su kuvanje, vezenje, pletenje, tkanje, šivanje i još mnogo toga.

Nakon oslobođenja  Manastir Rila u Banskom prestaje sa radom, ali je njegova veličanstvena građevina sačuvana. Koja je njegova svrha do 20. veka nije jasno, ali od sredine 1980-ih do danas, u zgradi se nalaze neki od najupečatljivijih primera ikonskog slikarstva u Banskoj.

Ikonska izložba Banskog

Kako je nastala ideja za izložbu?

Ideja za otvaranje stalne izložbe ikona u Banskom dolazi sa Međunarodnog simpozijuma „Bansko – Art Centar“ koji se održava u gradu 1985. Tokom ovog simpozijuma pripremljena je izložba koja predstavlja originalne radove Banskog slikari iz Banske umetničke škole.

Izložba je bila toliko uspešna da je sledeće godine (1986.) odlučeno da je postane trajna i za njen dom je izabrana zgrada manastira Rila Bansko. Od sada svi koji žele da se upoznaju sa neverovatnim majstorstvom banski slikar to može učiniti prelaskom praga jedne od najstarijih zgrada u Banskom.

Kakvo blago čuva izložba stalnih ikona u Banskom okrugu?

Izložba je smeštena u ukupno 6 dvorana (četiri manje i dve velike) i prati razvoj jedne od najupečatljivijih manifestacija bugarskog ikonopisa od kraja 18. do kraja 19. veka – Banske zografske škole.

U izložbenim salama mogu se videti originalni radovi osnivača banske škole  – Toma Vishanov – Molera,  naslednika – sina  Dimitara i unuka – Simeona, kao i nekih od njegovih najpoznatijih sledbenika – Dimitar Sirleshtov, Mihalko Golev, Angel Velian, Georgi Boboshevski  i drugi.

Zašto vrijedi posjetiti Stalnu izložbu ikona?

Čak i ako ne spadate u likovnu umetnost i slikarstvo, sigurno nećete biti razočarani gledajući dela majstora iz Banske škole. Ova umetnička škola je prva škola koja je promenila stroge kanone slikara ikona.

Čak i ako ne spadate u likovnu umetnost i slikarstvo, sigurno nećete biti razočarani gledajući dela majstora iz Banske škole. Ova umetnička škola je prva škola koja je promenila stroge kanone slikara ikona.

Rila Methno Bansko

Pored ikona, izložba može sadržati i portrete donatora banskali-a i fotokopije freski, rad majstora banske škole, crkveni pribor i druge.

U 2013 manastir Rila u Banskom uključen je u projekat pod nazivom „Bansko – raskrsnica civilizacija“, zahvaljujući kojem je izvršena kompletna obnova i obnova  zgrade, eksponati su obnovljeni i sačuvani i obezbeđeno je pristupačno okruženje za ljude sa invalidnost.

Bansko – raskrsnica civilizacija ili kako čuvaju svoju istoriju u Banskom

Svi smo posetili  turistička mesta u zemlji  koja su napuštena na milost i nemilost prirode. Videli smo jedinstvene zgrade, manastire, crkve koje se urušavaju i nestaju svake godine, ne ostavljajući traga. Srećom, Bansko je ljubomoran ne samo na  istoriju i tradiciju, već i na  svoje znamenitosti.

Projekt Bansko – raskrsnica civilizacija ima za cilj ne samo obnavljanje nekih od najvrednijih turističkih mesta u gradu, već i da ih učini dostupnijim i još poželjnijim i privlačnijim za turiste.

Projekat je započeo 2013. godine u okviru programa Regionalni razvoj  Bansko, a njegov glavni cilj je podrška razvoju i diverzifikaciji turističkih atrakcija. Pored manastira Rila, projekat uključuje i:

  • Kuća Velianova
  • tvrđava „Setan kale“
  • arheološki rezervat „Sveti Nikola“
  • Informativni centar za posetioce u gradu

Velianova kuća

Izgrađena u 18. veku, Velijanska kuća jedan je od najupečatljivijih primera Banske utvrđene kuće. Kuća je bila u vlasništvu Velijana Ogneva, majstora slikara iz Debarske škole, koji se nastanio i nastanio u Banskom. Kuća je jedinstvena i upečatljiva sa strogim stilom gradnje, neverovatnim rezbarijama drva i bogatom zidnom dekoracijom.

Zahvaljujući projektu Bansko – Crossroads of Civilizations, danas svaki posetilac koji prošeta kapijom kuće Velianov može da se divi renoviranom jedinstvenom zidnom zidu, pogleda zamršeno rezbarene drvene radove i uživa u pogledu koji se otvara sa verande.

Svi murali u kući Velianovo obnovljeni su, sačuvani i sjajni u jarkim bojama, baš kao što su izgledali u vreme kada su tamo živeli  Velian Ognev  i njegova porodica. Pored obnove i očuvanja rezbarija i freski, Velijanska kuća je pristupačno okruženje za osobe sa invaliditetom.

Arheološki rezervat Sveti Nikola

Arheološki rezervat „Sveti Nikola“ smešten na strmoj padini u jugoistočnom delu Pirina, izaziva veliko interesovanje turista. Kompleks još nije u potpunosti otkrio svoje tajne, ali ono što su arheolozi do sada otkrili vredi posetiti.

Na teritoriji arheološkog kompleksa mogu se videti delovi tvrđavskog zida i kule, glavni stambeni prostori i veliki broj artefakata iz različitih epoha. Nakon obnove, očuvanja i obezbeđivanja pristupačnog okruženja u okviru projekta Bansko – Crossroads of Civilizations, Arheološki rezervat Nikola Nikola privlači turiste iz blizine i daleke zemlje.

Tvrđava Citan Kale

Kasnoantička tvrđava „Sitan Kale“ bila je jedno od najvećih i veoma važnih uporišta u antici i bila je od strateškog značaja. Tvrđava je bila velika i strogo čuvana. I sačuvani delovi debelih utvrdnih zidova i ostaci četiri kule  koje se nalaze na četiri ivice tvrđave govore o odbrambenoj moći tvrđave.

Setanski kale prisutan je u legendama i tradicijama Banskalija kao centra njihovog otpora protiv osmanskih osvajača. Ne postoje jedna ili dve legende o veličanstvenoj tvrđavi koja govori o moći Banskalija, koji su bili spremni da brane tvrđavu po cenu svog života.

Do  pre 2013. tvrđavu je bilo teško posjetiti, ali danas svako ko želi istražiti tvrđavu može to lako i bez poteškoća. Drvene stepenice vode do zidina tvrđave što olakšava penjanje. Postoje odvojena mesta za odmor i opuštanje, iz kojih se pruža predivan pogled na planine i Bansko.

Informativni centar za posetioce

Zgrada u kojoj se danas nalazi Informativni centar sagrađena je 1924. godine. U sklopu projekta Bansko – Crossroads of Civilizations, zgrada je obnovljena i renovirana i uspostavljen je moderan internetski centar za vezu sa svim lokacijama na program regionalnog razvoja.

Danas je Centar za posetioce prvo mesto koje posećuju turisti koji žele da nauče više o Banskom i njegovim neverovatnim znamenitostima.

Rila Methno Bansko

Kako bi vam poseta manastiru Rila mogla biti od pomoći?

Istina je da vam ne možemo reći da posetite zgradu i pogledate ikoničnu izložbu. To nećemo ni pokušati. Ali ako ste radoznali da otvorite teške kapije metoa i uđete u njegovo dvorište, uveravamo vas, bićete izuzetno očarani. Bićete zadivljeni predivnom renesansnom arhitekturom zgrade, osetićete neverovatan mir dok prošetate širokim prostranim dvorištem i vratite se u vreme kada uđete i stanete pred jednu od autentičnih ikona osnivača Banske zoološke škole – Toma Vishanov – Molera. 

Verujte mi, ni u jednom drugom kraju naše zemlje nećete naći tako savršenu simbiozu između arhitekture zgrade i eksponata koji su u njoj predstavljeni. Nigde drugde nećete moći uživati u divnim, dugotrajnim ikonama koje je slikar stvorio u Banskoj školi.