Dajte informacije o svom boravku

Dolazak
,
Odlazak
,
Odrasli
Starost 16+
Deca
Starost 0-15

2 noci

2 noci

10 razloga da izaberete odmorna planini tokom leta

Plaža na planini | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

Svake godine se pitate gde da provedete letnji odmor? Volite more, volite i planinu i teško Vam je da donesete odluku, posebno kada su Vam slobodni dani ograničeni a Vi želite maksimalno da iskoristite svoj letnji odmor.

Stavljate na vagu sa jedne strane odmor na moru, i on Vam izgleda mnogo privlačniji, posebno ako volite da se zabavljate do zore. Na moru Vas očekuju zabave, lepe plaže, romantične šetnje obalom, … i još mnogo toga.

Sa druge strane, porodični odmor na planini Vam se čini malo dosadan, jer smatrate, da je odmor u odmaralištu kao što je Bansko, vredi provesti samo tokom zime.

Da vidimo, da li ćemo promeniti Vaše mišljenje o planini i izboru da provedete jedan porodični odmor u Banskom!

Zbog  čega da provedete odmor na planini, i to baš u Banskom, koje je popularno kao jedno od najboljih zimskih odmarališta?

 1. Pirin, planino lepa!

Bansko se nalazi u zagrljaju jedne od najlepših planina u Bugarskoj – planine Pirin. Zamislite, kako se budite ujutru, i prva stvar koju vidite su plavi vrhovi planine, a sunce nestašno viri iza nekog od njenih vrhova… Prirodne lepote kojima je obdarena planina Pirin su mnogobrojne, i ako izaberete porodični odmor u Banskom, nećete ni osetiti koliko brzo prolaze dani. Postoji zaista mnogo mogućnosti za zabavu – od izleta na nekoj poljani iznad Banskog, do šetnje do nekog od mnogobrojnih vodopada, jezera ili drugih prirodnih znamenitosti, koje se nalaze u neposrednoj blizini grada. Možete skoknuti i do susednog grada Dobrinište i popeti se liftom do vrha Bezbog… uveravamo Vas da, čim kročite gore, zaboravićete sve brige (i žaljenje što niste na plaži).

Kompleks muzeja u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

 1. Mir i tišina

Za one koji traže aktivan i miran odmor, Bansko je savršeno rešenje, to tvrdimo sasvim odgovorno! Pošto je grad zaista jedan od najpopularnijih zimskih odmarališta, tokom zime je puno turista iz celog sveta, koji dolaze u ovaj gradić, da uživaju u prekrasnim ski stazama.

Međutim, tokom leta, Bansko je mala oaza mira i tišine, i nudi svojim gostima relaks, koji im je potreban. Nećete biti ljuti što boravite u dobrom hotelu u Banskom, ali od buke i muzike do kasno uveče ne možete dobro da se odmorite. Nećete se nervirati, što jedva prolazite kroz gužvu turista po ulicama i ne možete na miru da posetite neku prodavnicu, muzej ili drugu znamenitost. Umesto toga, budićete se bodri, spremni za podvige i puni energije.

 1. Atrakcije

Ako mislite da ćete se dosađivati dok ste u Banskom, niste u pravu!Tokom leta, Bansko je zaista mirno, alo to ne znači da nećete pronaći zabavu koja će Vam se dopasti.

Banskovčani su se pobrinuli da obezbede dovoljno zanimljivosti za svoje goste i tokom letnje sezone, tako da Vam uopšte neće nedostajati letnje atrakcije. U zavisnosti od želje, možete izabrati da se spuštate po najdužem vodenom toboganu u Evropi (400 m), da pucate iz vazdušne puške ili da gađate lukom i strelom, da igrate mini golf, da se naučite da jašete konja, da vozite biciklove ili da uživate u nekoliko spa ili ulepšavajućih procedura u Vašem hotelu u Banskom.

Kad smo već kod spa procedura, Bansko i okolina su popularni po svojim otvorenim mineralnim bazenima, tako da … eto Vam plaža, i to na mineralnom bazenu.

I to nije sve… Takođe je pomišljeno i za goste grada, koji nisu mnogo zainteresovani za sportske atrakcije i zabave, već preferiraju bogat kulturni program. Tokom leta u gradu se organizuju različiti muzički festivali, poznati domaći i svetski izvođači pevaju na otvorenim scenama u Banskom, a lokalne folklorne grupe se brinu o dobrom raspoloženju gostiju i lokalnog stanovništva.

Pasulj u restoranu Leonardo | Lucky Bansko SPA & Relax

 1. Hrana

Čak i da nikada do sada niste posećivali Bansko, nije moguće da niste čuli za čuvenu bansku kuhinju. Kulinarska remek-dela, koja će Vam ponuditi u svakom restoranu i hotelu u Banskom, učiniće Vaš boravak nezaboravnim.

Ne govorimo to zbog toga što smo pristrasni (e, možda malo). Govorimo, jer je Bansko popularna kulinarska destinacija evropskih razmera.

E, da, ovde Vas nećemo dočekati sa jelom, koje da ne znate da li da ga jedete ili da ga gledate, niti ćemo Vam predložiti piće čije ime ne možete da izgovorite, Umesto toga, nahranićemo Vas neverovatnim domaćim jelima kao što su pasulj u glinenom loncu, banska kapama, gibanica sa domaćim jajima i sirom, banski starac će Vam tanko naseckati i sudžuk, pripremljen po posebnom receptu koji se predaje sa kolena na koleno, nasuće Vam i čašicu hladne rakije ili čašu vina i ispratiće Vas sa osmehom na licu.

Za malo da zaboravimo jednu od najvažnijih prednosti porodičnog odmora u Banskom…

 1. Čist vazduh

U planini nema zagađenog vazduha, to već znate. Ali, da li znate da je vazduh na planini Pirin ne samo čist, već i lekovit? Bansko se nalazi na mestu, na kojem lekoviti uticaj vazduha pomaže kod mnogih bolesti, kao što su astma, hronična pneumonija, rinitis, sinusitis, faringitis i dr. Jedan kratak odmor u hotelu Banskom imaće vrlo pozitivan efekat na decu, jer će mališani imati priliku ne samo da ojačaju već i da dišu zaista čist, planinski vazduh.

Sve bolje zvuči letnji odmor u planini, zar ne?

Muzej Neofita Rilskog u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

 1. Istorija

Bansko ima izvanrednu istoriju, koja će Vas osvojiti čak i ako uopšte ne volite istoriju. Duh koji nosi ovaj gradić i dan danas ga čini različitim od svih ostalih gradova, i to se oseća odmah, čim kročite u grad.

Ljudi iz Banskog čuvaju svoju tradiciju i kulturu i poštuju svoje velike sugrađane, kojih nikako nije malo. Ako se prošetate centralnim delom grada, kuće-muzeji, stare crkve, spomenici kulture, bukvalno izviru na svakom koraku. Ovde su rođeni Neofit Rilski, Pajsije Hilandarski, Nikola Vapcarov i mnogi drugi veliki Bugari, koji su za sobom ostavili trag u istoriji ne samo Banskog, već i Bugarske.

 1. Pijaca

Zar ne biste voleli, ako na kraju porodičnog odmora ponesete sa sobom sveže ubrane mirisne lekovite biljke, svež i potpuno prirodan med, aromatične začine ili malo, čuvenog „banskog starca”? Pijace u Banskom su jedinstvena mesta, na kojima možete pronaći potpuno prirodne proizvode, proizvedene visoko u planini, tamo gde je sve čisto. Mi to zovemo pravim prirodnim proizvodima, i sigurni smo da nećete pronaći takve proizvode ni u jednoj prodavnici u Vašem gradu.

 1. Dućani

U Banskom postoji mnogo malih radionica, u kojima lokalni trgovci nude razne suvenire, grnčarske proizvode, narodne nošnje i druge tradicionalne predmete, koji će Vam se sigurno dopasti, i sigurni smo da ćete kupiti nešto za uspomenu sa porodičnog odmora u Banskom.

Crkva Sveta Trojica u Banskom | Lucky Bansko SPA & Relax

 1. Istorijske znamenitosti

Zabrinuti ste, ako se smestite u hotel u Banskom da ćete morati ostati samo u gradu i nećete imati gde da se prošetate? Uopšte nemojte da se brinete!

Ako volite da posećujete istorijske znamenitosti, osim kuće-muzeja Neofita Rilskog (Beninata kuća), kuće-muzeja Nikole Vapcarova, Veljovate kuće, crkve „Sveta Trojica”, etnografskog muzeja „Radnovata kuća” i spomenika Pajsiju Hilandarskom, možete posetiti i:

 • arheološki kompleks „Sveti Nikola”;
 • antičku tvrđavu „Sitan kale”;
 • lokalitet „Šipocko”;
 • tvrđavu „Staroto gradište”.
 1. Kombinacija mora i planine imaće povoljan uticaj na Vašu decu

Ako ipak ne odustanete od mora, i „podelite” svoj letnji odmor na morski i planinski, to će vrlo dobro uticati na Vašu decu. Na moru, mališani će imati priliku da se naigraju i dobiju ten, a nakon mora Pirin planina će im „pokloniti” čist vazduh, šetnje planinom i mnogo igara na otvorenom, na poljanama iznad Banskog. Sve to, zajedno, ojačaće njihov imunitet, i tokom zime će ređe biti bolesni. A Vi… kombinacija mora i planine vama će doneti upravo onaj mir, koji Vam je potreban, da biste „napunili baterije” do sledećeg leta.

Vodopad prelepa slika | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

 • 10+1. Dobre cene hotela u Banskom tokom leta

Prvo smo odlučili da Vam damo samo 10 razloga za porodični odmor u Banskom tokom leta, ali ne možemo a da ne pomenemo još jedan razlog za izbor planine umesto mora.

Tokom leta, cene smeštaja u hotelima u Banskom su dosta niže i pristupačnije u poređenju sa cenama na moru. Ovako je zbog toga, što je aktivna turistička sezona u Banskom – zimska sezona. Ako izaberete da odmor provedete na planini, ne samo da ćete se provesti dobro, već ćete platiti i dosta manje za smeštaj u hotelu u Banskom, nego za smeštaj u bilo kojem odmaralištu na moru.

I, ako sve ovo nije dovoljno dobar razlog da provedete odmor na planini, neka je sa srećom!

Zbog čega da izaberete odmor na planini tokom leta?

Dali smo Vam 10 + 1 razloga da provedete svoj letnji odmor u Banskom, a možemo da Vam damo još 100, sigurni smo da će Vam se svi dopasti. Ne tvrdimo da odmor na moru nije dobro rešenje, ali tamo nećete pronaći mir, tišinu i lepotu koju Vam daje planina Pirin. Nadamo se, sledeći put kada se dvoumite između odmora na moru i odmora na planini, da ćete se setiti razloga koje smo naveli i odlučiti se za Bansko – najlepši gradić na planini Pirin.